Kruimelige Appelkruimeltaart

Kruimelige Appelkruimeltaart

Ingrediënten

  • 405 gram bloem
  • 200 gram koude boter in blokjes
  • 180 gram suiker
  • 4 eierdooiers
  • Mespuntje zout
  • 4 appels (bij voorkeur Elstar)
  • 200 ml slagroom

Begin met het maken van het deeg voor de bodem en zijkant van de taart. Neem 225 gram bloem, 50 gram suiker en voeg er een mespuntje zout aan toe. Meng deze ingrediënten in een kom door elkaar. Kneed vervolgens 100 gram boter door het mengsel heen, het liefs met koude handen.

Voeg een eierdooier toe aan je kneedsel en meng het geheel goed. Het blijft een kruimelige substantie, maak je geen zorgen als het geen glad beslag wordt. Doe het mengsel in een ingevette bakvorm en verdeel het over de bodem. Maak een klein randje tegen de zijkant van je bakvorm.

Snijd de appels in stukjes en verdeel deze gelijkmatig over de taartbodem.

Neem een kom en doe hier de 200 gram slagroom in. Voeg hier 30 gram suiker, 3 eierdooiers en 30 gram bloem aan toe. Klop het geheel met een garde. Giet het mengsel over de stukjes appel heen.

In je bakvorm bevinden zich nu de bodem en de vulling van je appelkruimeltaart. Het enige wat nog mist is de topping van kruimels. Neem hiervoor 100 gram suiker, 150 gram bloem en 100 gram koude boterblokjes. Kneed het tot een geheel, het liefst met koude handen.

Als het goed is heb je zo een kom vol kruimels. Verdeel deze over de bovenkant van je taart. Zet de gevulde bakvorm in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. Bak de taart 30 tot 35 minuten. Als de taart een mooie goudbruine kleur heeft, kun je hem uit de oven halen.

Eet smakelijk!

Toelichting

Een klassieker, zo kun je de appelkruimeltaart inmiddels wel noemen. Iedereen kent hem, maar dat maakt hem niet minder lekker! Door de combinatie van frisse stukjes appel en een zoet beslag vormt deze taart elke keer weer een verwennerij. Regelmatig maak ik deze taart, omdat hij best makkelijk en snel te maken is, en hij toch net wat extra’s heeft boven een stukje cake.

Mijn ervaring is dat je met dit recept niet al te veel moet variëren, omdat de kracht ervan juist ligt in de eenvoud. De taart is natuurlijk heerlijk bij de koffie of thee, maar ook als toetje is een puntje appelkruimeltaart echt genieten. Voeg er een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom bij, en je maaltijd wordt prinselijk afgesloten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *